
Platform Karaköy
Karaköy’de bulunan proje alanı bugünkü kullanım biçimiyle kıyıyla kurduğu ilişkiyi büyük ölçüde kaybetmiş, kıyı şeridinde bulunan az sayıdaki kamusal alan küçük işletmelerin gaspına uğramıştır. Kentin merkezinde olmasına rağmen kent hareketine katılamayan , gece karanlığa gömülen proje alanının farklı fonksiyonlarla çeşitlendirelerek kent hareketine gece-gündüz katılabilen kentsel çekim merkezi olması amaçlanmıştır. Platform’un barındırdığı fonksiyonlarla Karaköy’ün kendisi kadar çeşitli, kendisi kadar hareketli olması istenmiştir.
Platform, zemin ve zeminden yükseltilmiş düzlemden oluşan çift katlı kamusal yüzey fikrinden gelişmiştir. Yükseltilmiş düzlem Platform’un Karaköy’e eklemlenerek kent hareketine katılmasını ve meydanlaşmasını amaçlanmıştır. Oluşturulan düzlem parçalanarak geçirgenleşmiş ve altında bulunan kamusal zeminle ilişki kurmaya başlamıştır. Kamusal zemin kullanıcılarına herhangi bir kullanımı dikte etmeyen kullanıcılarıyla birlikte gelişen kentsel aktivitelerin yapılabildiği bekleme alanı olarak düşünülmüştür.
Platform geçirgendir kente bir çok noktadan bağlı olan platform kentsel köprü gibi davranır, hareketi üzerinde tutar, canlı kalır, kent dolaşımının bir parçası olur. Kamusal yüzeyler çevresinde bulunan toplu taşıma noktalarıyla(otobüs, tramvay, finüküler), önünde bulunan iskelesiyle ve haliç metro köprüsünün alana getireceği insan potansiyeliyle terminal gibi çalışır. Platform, kentli için bazen bekleme,dinlenme ,durak bazense sadece geçilen bir yol olur. Alan üzerinde bir çok performans, sergi ve etkinlik gerçekleştirilir. Platform, kente kamusal yüzeyler kazandırmayı, kentliyi kıyıyla buluşturmayı amaçlar.
Kıyı şeridine yapılan müdahaleyle yoğun yaya hareketi olan bölgede kıyı kullanım alanının arttırılması kıyı-kent, kıyı-kentli, kıyı-yapı ilişkilerinin tekrar üretilmeye başlanması amaçlanmıştır. Kıyının kamusal alan olarak kente geri verilmesi istenmiştir.
Platform’un silüetin önünde duvarlaşmadan, birimlerden oluşan yapısıyla Karaköy’ün kendisi gibi parçalı ve geçirgen olması düşünülmüş. Platformun cephelerinin kent içinde bütün durmaması parçalı olması, kullanıcılara ve kente gece-gündüz farklı mekansal deneyimler sunması istenmiştir.
Tarih: Ocak 2012
Program: Kamusal Alan Tasarımı, Turizm Tesisi, Ticari Alanlar, Müze
İnşaat Alanı: 8.000 m2
İşveren: Dönem Projesi
Yer: İstanbul, Türkiye
Tasarım: Ferruh Barış Türe
Durum: Yarışma - Mimed 2012 3.yıl Kategorisi
Ödül: 2. Ödül
