
Beşiktaş'ta Eğitim ve Kültür Binası
Beşiktaş’ta boğazın kıyısında Bahçeşehir Üniversitesiyle eski Istanbul Adliyesi arasında kalan arazi üzerinde, üniversitenin artan kültürel mekan ihtiyacını karşılayabilecek, Bahçeşehir Üniversitesine ek eğitim ve kültür binası tasarlanması istenmiştir.
Kamu yararının gözetilmediği boğazda kamusal alanlar kıyıda kesik kesik kalmış sürekliliğini yitirmiştir. Arazinin önünde yer alan beşiktaş sahilide benzer bir durumdadır. Sahil iskele ve ulaşım araçları arasında çok yoğun yaya hareketliliğine rağmen, sahil yaya hareketine dahil olamamakta ve kendi içinde bir çıkmaza dönüşmektedir.
Kent hareketine dahil olabilen onunla birlikte şekillenebilen kentliyle iç içe olan bir üniversite istenmiştir. Kabuk işte bunu sağlamaktadır. Beşiktaş sahiliyle Çırağan Caddesini birleştiren kabuk, hem beşiktaş sahilini yaya hareketine dahil eder hemde çırağan caddesini denizle buluşturur. Kabuğun caddede oluşturduğu boşluk cadde boyunca süren duvar etkisini kırar insanları alana çağırır.
Kabuğun altında üniversite yer alır. Kabukta açılan boşluklar zeminde avlulara, avlularda toplanılan meydanlara dönüşür. Bunun sayesinde zeminle kamusal yüzey sürekli bir ilişki halindedir. Zemin yatayda korniş- çelik perde sistemiyle hafta sonları, tatil günleri, geceleri, özel etkinliklerde tamamen kamuya açılır. Birimlere ayrılmış program esnek kullanıma olanak sağlar. Kabukta yer alan boşluklar zeminde ışık yağmuru oluşturur. Birimler(farklı perspektifler) ve ışık kullanıcılara hergün bulundukları yerde farklı deneyimler sunar.
Kabuğun üstünde iki etkinlik kütlesi göze çarpar. Küçük olan büyüğe eşlik eder ve caddeye açılır. Büyük kütle boğazla ilişki kurar ve kabuğun altındaki zeminle ilişkilidir. İstenildiğinde birimlerin cepheleri kayar ve açılır. Bu durumda kütleler çerçeve halini alır. Kütleler kamusal kabukla üniversitenin kesiştiği platformlardır ve Üniversiteyle kentliyi buluştururlar.
Bina bulunduğu arazide kamusal düzlem yaratmayı amaçlamıştır. Bu düzlem farklı kullanıcı profillerinin bir arada olmasından beslenir. Düzlem kullanıcıya göre değişir ve esner. Farklı kotlar birbirleri arasında ilişkiler üretir.. Bina oranın bir parçası olur, kente açılır.
Tarih: Haziran 2013
Program: Eğitim Yapısı, Kültür Merkezii
İnşaat Alanı: 10.500 m2
İşveren: Diploma Projesi
Yer: İstanbul, Türkiye
Tasarım: Ferruh Barış Türe
Durum: Yarışma - Archiprix Türkiye 2013
Ödül: 3. Ödül
